Čarobna Italija v septembru 2022

S štartom v Ljubljani sva začela najino 11 dnevno potovanje po Italiji. Vnaprej sva si začrtala glavne znamenitosti, ki sva jih želela videti, vse vmes pa prepustila dnevnemu navdihu, vremenu in možnostim prenočitve. Kaj hitro sva najinemu avtodomu nadela nadimek Tortaruga, saj je ravno prav velik, zmogljiv in vztrajen, da naju pripelje do željene destinacije. Z namenom, da se kar se da najhitreje prebijeva skozi padsko nižino, sva za prvo noč izbrala mesto Adria, ki nudi odlično brezplačno parkirišče z vsemi uslugami. Hkrati nudi varnost in mir za brezskrbno prenočitev. Samo mesto je videti, da je cvetelo v sedemdesetih, danes pa  na to spominja le povprečna starost prebivalcev. Sicer je pa kar žalostna podoba padske nižine z mnogo zapuščenimi ogromnimi kmetijami in na splošno občutkom, da se je tu čas ustavil nekaj desetletij nazaj.

Za naslednjo destinacijo proti jugu sva si izbrala mesto Ravenna. Parkirala sva na parkirišču blizu mestnega jedra, ki je imelo nekaj večjih parkirnih mest za avtodome, na katerem sva za 3h parkiranja odštela 1,5€, kar se nama je zdelo poceni. V tem času sva si ogledala zelo znane mozaike in baziliko San Vitale z impozantnim stropom ter znanim mozaikom nad oltarjem. Na parkirišču, kjer sva parkirala, so popoldan postavili tržnico z lokalnimi proizvodi. Privoščila sva si kruh in focaccio.

Odhod.si - Najem avtodoma - Čarobna Italija

Slika: Bazilika San Vitale v Raveni

Pozno popoldne sva se odpravila v Longiano, kjer sva prenočila na agroturizmu Family Farm Gobbi. Ob prihodu naju je pričakala izjemna mavrica in prekrasen sočni zahod ter dih jemajoč pogled na celotno dolino vse do morja. Družinski agrozurizem z več generacijsko tradicijo ponuja brezplačne nočitve in uporabo stranišča. Cena elektrike je 2€, uporaba kopalnice pa 5€. Sami pripravljajo tudi večerje z lokalnimi produkti. Za 20€ na osebo dobiš 3 hodni meni z bogato vinsko spremljavo. Možno je kupiti tudi njihove proizvode-vino, oljčno olje, marmelade, paradižnikovo omaka in med.

Odhod.si - Najem avtodoma - Čarobna Italija      Odhod.si - Najem avtodoma - Čarobna Italija

Sliki: Kamperji na Agriturizmu Family Farm Gobbi in pogled iz parkirišča za avtodome na posestvu Gobbi.

Po dobro prespani noči in kavi ob idiličnem razgledu, naju je pot zanesla do Saturnie. Kar precejšen raztežaj poti je postregel s prelepo pokrajino in izjemnimi razgledi. Na enem izmed njih sva se ustavila, si pripravila kosilo, se naužila narave in miru ter se spoznala s čredo ovc, ki so jih čuvali 4 maremsko-abruški ovčarji. Ta pasma psov je avtohtona italijanska pasma, ki prihaja iz Alp in jo uporabljajo za čuvanje čred po vsej Italiji.

Odhod.si - Najem avtodoma - Čarobna Italija

Slika: Nekje na poti iz Longiana do Saturnie

Ob prihodu v Saturnio naju je pričakala množica ljudi, kar je nama potrdilo, da je kraj resnično obljuden. Sama vasica namreč slovi po naravnih vrelcih, ki so v obliki reke, ki teče po dolini. Reka tvori v spodnjem toku naravne bazene sivo turkizne barve. Resnično lepo za videt. Malo manj prijeten je pa vonj, ki prihaja iz vrelcev. Že ko sva se pripeljala mimo njih in se namestila v bližnjem kampu, sva mislila, da smrdijo odtoki v kampu. Naslednji dan, ko sva se pa tudi sama odpravila proti njim, sva ugotovila, v katerem grmu tiči zajec. Vonj po gnilih jajcih je tako močen, da te resnično odvrne, da bi se namočil v vodi. Po nekaj deset minutnem iskanju primernega prostora pri bazenih, sva se odpravila malo višje po strugi in našla miren prostor za kopanje. Vendarle sva zbrala pogum in se namočila v smrdečo, a zelo toplo vodo. Ker je smrad tako močen, se ga je nemogoče navaditi. Vztrajala sva nekaj minut in se kaj hitro odpravila proti kampu, kjer sva takoj skočila pod tuš. Vonj v koži ostane še vse do naslednjega tuširanja, da kopalk in brisač ne omenjava. Kamper sva zračila ves naslednji dan med potjo proti obali.

Odhod.si - Najem avtodoma - Čarobna Italija

Slika:  Naravno termalno kopališče v Saturnii

Prvoten plan je bil, da prespiva že nekje na obali, vendar nama noben kamp oz.parkirišče ni bilo všeč. Ker sva imela prejšnji dan izjemno lepo izkušnjo z agriturizmom, sva se odločila, da prespiva malo bolj v notranjosti na agriturizmu Scopicci. Le nekaj kilometorv stran od hitre ceste Grosseti Sienna na 30 hektarov velikem posestvu mlad par ponuja prostor za 7 kamperejev s čudovitim razgledom in neokrnjeno naravo. Prva malo bolj hladna noč z 9 stopinjami naju je prisilila, da sva vklopila ogrevanje in se pogrela čez noč. Ker sva oba bolj pojdi s tokom narave, sva kljub načrtu, da zapustiva agriturizem v dopoldanskem času, ostala vse do poznega popoldneva. Namreč z Alex in Riccardom smo se tako zaklepetali, da je Alex pripravila okusno pravo italijansko pašto s pestom, kateri se nisva mogla upreti.

Po resnično prijtnem popoldnevu na prekrasnem toskanskem vrtu in ravno prav toplem soncu, je bil čas, da odrineva dalje. Zelo sva si želala tudi malo okopati v morju, zato sva ciljala na kamp v Follonici in okolici. Ker sta bila oba kampa v Follonici zaprta, sva se odpeljala nekaj kilometrov naprej do Carbonifere in prenočila v lušnem malem kampu Ioniti 500m od morja. Po dobro prespani noči sva zjutraj nadaljevala do Masse Maritime.

Odhod.si - Najem avtodoma - Čarobna Italija      Odhod.si - Najem avtodoma - Čarobna Italija      Odhod.si - Najem avtodoma - Čarobna Italija

Slike: Pogled iz vasi Massa Maritima na dolino, Pogled na cerkev ob sončnem zahodu v Massi Maritimi in Glavni trg v vasici Massa Maritima

Na potovanju sva želela tudi nekaj dni gorsko kolesariti, zato je bila Massa Maritima najboljša odločitev. Mestece na vrhu hribčka kot je značilno za Toskano, s polno šarma in ravno prav veliko živeža. Malo naju je edino razočaralo pomanjkanje primernega prostora za kamperje. Edini brezplačen je v mestu, vendar na njem obračajo tudi lokalni avobusi, zato je od 6h zjutraj zelo glasno in otežuje spanje. Tudi plačljiv, ki je malo pred vasjo, ne ponuja nič bolj mirnega spanca, saj se nahaja ob glavni cesti. Po 2 dneh preživetih v Massi sva nakupila še nekaj Toskanskih dobrot in se namenila proti severu do vasice San Giminiano.

Odhod.si - Najem avtodoma - Čarobna Italija    Odhod.si - Najem avtodoma - Čarobna Italija

Sliki: Trg podnevi v San Giminiagnu in Značilni stolpi San Giminiana

Malce razočarana, a vesela, da sva mesto obiskala tudi prejšnji dan ponoči, sva se odpeljala proti severo zahodu do Levanta, ki ponuja odlično izhodišče za obisk parka Cinque Terre. Malo sva imela težave pri iskanju prostega mesta v tamkajšnih kampih, saj sva prispela relativno pozno-16:30h. Na koncu sva vendarle dobila prostor zunaj kampa z elektriko in možnostjo koriščenja vseh uslug kampa, po malo bolj ugodni ceni (36€). Cene kampov v času najinega obiska so se gibale okoli 45€ za kamper z elektriko in 2 osebi. Primerno lokaciji, bi rekla. Po prihodu sva še izkoristila lepo vreme, preostanek sonca in skočila na plažo ter se okopala v morju. Plaža v Lenavtu je lepa, delno peščena, delno mivkasta. Nekaj plaže je zagrajene in namenjene obiskovalcem casinoja, večino pa lahko uporabljajo ostali kopalci. Tako sva dan zaključila na plaži s prekrasnim sončnim zahodom.

Odhod.si - Najem avtodoma - Čarobna Italija

Slika: Zaliv v mestecu Levanto

Najin predzadnji dan sva malo bolj zgodaj vstala, spakirala nahrbtnika in se z vlakom podala proti Cinque Terre-am. Za prvo destinacijo sva si izbrala vas Corniglia, ki je znana po več kot 300 stopnicah, ki vodijo do nje iz železniške postaje. V vasici sva spila kavo z razgledom na zaliv. Cene kav po vseh mestih, ki sva jih obiskala, so se gibale okoli 2€. Kratek sprehod po drugih delih vasice nama je prikazal, kako so hiše v vasi zgrajene izjemno skupaj, kar posledično pomeni, da so uličice zelo ozke. Na vrhu vasi je skrit mini trg z nekaj bari kar tvori intimno vzdušje. Ker zjutraj nisva zajtrkovala, sva si privoščila ligursko Foccaccio iz fokačerije na začetku vasi.

Odhod.si - Najem avtodoma - Čarobna Italija

Slika: Ozke uličice mesteca Corniglia prav tako v parku cinque terre

Med vsemi vasicami poteka tudi pohodniška pot, ki ponuja izjemne panoramske razglede, vendar so deli nje zaprti in potrebni temeljite obnove. Ponovno odprtje celotne poti je predvideno za leto 2024. Ker sva kupila dnevno karto za Cinque terre express vlak, ki pelje med Levantom in La spezio, sva lahko neomejeno potovala sem ter tja. Vlak v obe smeri pelje na 15 min od 6h zjutraj do malo čez polnoč. Več kot dovolj za obisk vseh vasi v vseh delih dneva. Najina pot se je iz Corniglie nadaljevala do naslednje vasi po imenu Manola. Le-ta se razteza čez oba bregova zaliva ter se ponaša s prekrasnim razgledom na vas. Z manjšim zalivom malo nižje proti Corniglii nudi malo bolj intimen kotiček za kopanje. Nama osebno je bila Manarola najbolj všeč, ker resnično ponudi prečudovite razglede, intimne kotičke in dobro hrano.

Odhod.si - Najem avtodoma - Čarobna Italija     Odhod.si - Najem avtodoma - Čarobna Italija

Sliki: Mestece Manola v parku Cinque terre in Zaliv v mestecu Manola

Riomaggiore se prav tako nahaja ob morju s starim mestnim jedrom v malem, ozkem zalivu obdanem z barvitimi hišami.Tu sva naletela že na malo več turistov, vendar sva se množici s sprehodom po zgornji strani mesta v večini izognila. V zalivu je vsekakor posebno vzdušje in ambient za doživet. Hkrati je v njem tudi nekaj restavracij, ki so tako postavljene v osrčje dogajanja in ponujajo izvrstno priložnost doživeti ambient v vsej svoji veličini.

Odhod.si - Najem avtodoma - Čarobna Italija

Slika: Mestece Riomaggiore v parku Cinque terre

Ker sama nisva največja ljubitelja gneče sva se v upanju, da bo drugje manj ljudi, odpravila do Vernazze. Že izstop iz vlaka nama je nakazal, da sva se hudičevo motila. Malo sva bila že lačna, zato sva mislila, da najdeva v vasi kakšen malo bolj skrito restavracijo, bistro, vendar so bile vse, ki niso bile na glavni ulici zaprte. Klasična italijanska siesta pač. Tako sva naredila en kratek krog po vasi in se z rahlim dvomovm, da bo v Monterossu kaj drugače, vendarle odpravila do najbolj turistične vasice 5 Terra. Na hitro bi ga opisla kot nekakšen Portorož z 20 m javne plaže. Vse ostalo je namreč zagrajeno ali je pa potrebno plačati za vstop. Tu sva se odločila, da ne bova jedla na 5 Terre ampak nekje v Levantu. Po prihodu v Levanto, sva imela še ravno toliko časa, da sva skočila v vodo, se malo posončila ter našla restavracijo za večerjo. Izbrala sva La Sosto di Ottone III, ki se nahaja v malo višje ležeči vasici Chiesanuova  cca. 4 km iz Levanta. Restavracija se ponaša z Michellinovo zvezdico, zato so bila pričakovanja kakopak visoka. Izbrala sva 4 hodni meni z lokalnimi jedmi, ki pa naju niso pretirano navdušile. Sama sva pričakovala kulinariko na veliko višjem nivoju kot sva jo dobila. Če naju hrana ni toliko navdušla, je naju pa ambient. Intimen, pristen in zaznamovan z lokalno tradicijo. Terasa s pogledom na celoten zaliv ter vasico je naravnost fantastična. Vsekakor za poskusiti v vročih poletnih dnevih, saj ponujajo tudi Wine tasting in možnost prenočitve. Utrujena in pod vtisom celotnega dne sva se vrnila v kamp in se pripravila na počasno vrnitev v Slovenijo. Italija je v nama naselila ravno prav lahkožernosti, topline in radovednoti, da imava že načrte za njen naslednji obisk.

 

Avtor: Živa K.